Preskoči na glavni sadržaj

1. REGATA SVJETSKOG KUPA - ZAGREB Valent i Martin Sinković zlatni u dvojcu na pariće na Jarunu!Braća Martin i Valent Sinković osvojili su zlatnu medalju u dvojcu na pariće na regati Svjetskog kupa koja se održala na regatnoj stazi Jezera  Jarun u Zagrebu. Bila je to njihova 50 medalja sa velikih natjecanja, zajedno sa trenerom Nikolom Bralićem, odnosno sa Olimpijskih igara, Svjetskih i Europskih prvenstva te regata Svjetskog kupa. Nešto što su postigla još damo tri velikana svjetskog veslanja, Slovenac Iztok Čop, Bjeloruskinja Ekaterina Karsten i  Rumunjka Georgeta Andrunache.

Dogodilo se to na najbolji mogući način, pred domaćim navijačima, na regatnoj stazi Jarun, gdje su ponikli. Bila je to prava utrka, u njihovom stilu, u vodstvu od početka do kraja, i to ne protiv bilo koje posade, već svjetskih vice prvaka Španjolaca. Treće mjesto pripalo je posadi iz Srbije.

Za Sinkoviće ovo je bio posebno emotivan trenutak nakon razočaranja na svjetskom prvenstvu, a vrijeme koje su ostvarili sjajna je najava za Europsko prvenstvo koje ih očekuje od 25. do 28. svibnja u Sloveniji.

''Ništa manje nismo ni očekivali. Mi se moramo pokazati kao najbolji sportaši na svijetu, a Hrvati kao najbolja publika na svijetu. Predsjednik svjetske veslačke federacije se našalio da smo namjerno pustili na Svjetskom prvenstvu kako bi u Zagrebu mogli osvojiti tu 50. medalju.'' rekao je Martin Sinković nakon utrke.

Valent Sinković je dodao ''Išao je čamac stvarno odlično. Ovako sigurno pobijediti Španjolce koji su drugi na svijetu znači da smo na jako visokoj razini bez obzira što nisu došli Francuzi, svjetski prvaci. Tu će još biti Nizozemci kojima se vratila posada s Olimpijskih igara, ali na ovakvoj razini malo tko može biti.''

Za prvu hrvatsku medalju sa Svjetskog veslačkog kupa na Jarunu pobrinula se 27-ogodišnja Dora Dragičević u ženskom lakom samcu, koja je osvojila broncu nakon velike borbe u finalu. Uz glasnu podršku domaćih navijača, Dragičević je prošla kroz cilj s vremenom 08:03.14. Dori je ovo je bio u prvi u nastup u jednom A finalu, a bronca najveći uspjeh karijere. Zlato je pripalo Čehinji Kristyni Neuhortovoj dok srebro ide u Nizozemsku s Toscom Kettler.

„Osvojila sam svoju prvu veliku medalju, treća sam tu na Svjetskom kupu u Zagrebu. Ovo mi je najveći uspjeh dosad. Bio je poseban zato što je bio tu doma, na domaćem terenu. Cijelo vrijeme sam čula podršku navijača. Za mene je ovo bio jedan poseban događaj i baš sam sretna.“ izjavila je Dora Dragičević nakon utrke

Braća Patrik i Anton Lončarić za dlaku su ostala bez medalje. Nešto slabiji tempo u odnosu na konkurenciju pokušali su nadoknaditi u završnici uz glasnu podršku navijača, no trećeplasirani Danci Frederic Vystavel i Joachim Sutton uspjeli su izdržati napad. Braća Lončarić cilj su prošli s vremenom 6:38.81. Zlato je osvojila švicarska posada koju čine Roman Roeoesli i Andrin Gulich dok su drugi bili Španjolci Jaime Canalejo Pazos i Javier Garcia Ordonez.

Finale ženskog dvojca bez kormilara ostalo je bez promjene u poretku u odnosu na kvalifikacije. Sestre Ivana i Josipa Jurković utrku su završile na trećem mjestu s vremenom 07:36.73 dok je zlato pripalo Španjolkama, a srebro posadi iz Češke. Nažalost, sestre Jurković nisu se našle na ceremoniji podjela medalja zbog pravila. Kako su u utrci sudjelovale samo tri posade, medalje u tom slučaju dobivaju samo prve dvije.

Najnapetiju utrku dana pružio je muški četverac na pariće u sastavu Karlo Borković, Davor Poljančić, Roko Bošković i Fran Suk koji u finalu ispustio broncu za nevjerojatnih 5 stotinki. Hrvatski četverac utrku je završio u vremenu 05:53.67 dok je trećeplasirana posada iz Švicarske cilj prošla s vremenom 05:53.62. Zlatna medalja je otišla u Češku, a srebro u Ukrajinu.

Najbolji hrvatski samac Damir Martin morao se zadovoljiti pobjedom u B finalu, ali je u tri dana odveslao tri dobre utrke. Uz najglasniju podršku navijača, Martin je u posljednjih 500 metara napravio prednost od čak tri sekunde nad konkurencijom i kroz cilj prošaoprvi s vremenom 07:07.64. Drugo mjesto pripalo je Moldavcu Ivanu Corsunovu dok je treći kroz cilj prošao Mađar Bendeguz Petervari-Molnar.

Drugi hrvatski samac, David Šain, veslao je u finalu C gdje je zauzeo treće mjesto, ukupno 15. dok je Boris Cesarec, također u samcu veslao u finalu D i zauzeo treće mjesto odnosno 21. ukupno.

Uz Martina, jedini B finalisti bili su Vito Prižmić i Nino Varat u disciplini laki dvojac na pariće. Svoju zagrebačku avanturu u Svjetskom kupu završili su na 5. mjestu s vremenom 06:50.90

ZAHVALA SVIM SUDIONICIMA SVJETSKOG VESLAČKOG KUPA U ZAGREBU

Dragi volonteri, sponzori, dobavljači, partneri, organizatori i svi sudionici Svjetskog veslačkog kupa, nakon ova 3 uzbudljiva dana na Jarunu, željeli bismo vam zahvaliti na vašoj podršci, pomoći i suradnji.

Hvala vam što ste uložili svoje vrijeme, trud i dobru volju. Bez vašeg doprinosa, ne bismo imali ovako uspješnu regatu svjetskog kupa.

Također želimo zahvaliti svim gledateljima koji su došli podržati naše sportaše, vaše navijanje i emocije su kreirali neprocjenjivu atmosferu.

> rezultati

> nastupi hrvatskih posada na regatama Svjetskog kupa

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

EUROPSKO PRVENSTVO SENIORA - POZNAN Valent i Martin Sinković srebrni u dvojcu bez kormilara!

Valent i Martin Sinković osvojili su srebrnu medalju na Europskom prvenstvu seniora u Poznanu! U sezoni pogođenoj pandemijom korona virusa bilo je to prvo veliko natjecanje za naše seniore. Braća Sinković su do finalne utrke ostvarila dvije uvjerljive pobjede, u eliminacijama i polufinalu. Na početku finalne utrke Nizozemci su nametnuli svoj tempo i izgledalo je kao da bi mogli osvojiti zlato, no potom su Rumunji preuzeli inicijativu, a hrvatski dvojac je ipak odlučnim zadnjim dijelom odbio napade Talijana koji su završili treći. Pobjedničko vrijeme rumunjske posade bilo je 6:26.520 minuta, a Valent i Martin Sinković (6:29.460). Brončano odličje osvojili su Talijani Giuseppe Vicino i Matteo Lodo (6:30.550). Čestitke veslačima i treneru Nikoli Braliću na još jednom velikom uspjehu! Osim braće Sinković, u Poznanu su nastupile još tri hrvatske posade. Četverac bez kormilara, u sastavu Marko Ukropina, Ivan Piton te braća Anton i Patrik Lončarić, osvojio je treće mjesto u B finalu, ukupno d
CROATIA INDOOR - Rijeka 2021 Raspis Veslački klub “Jadran” – Rijeka  u suradnji s Hrvatskim veslačkim savezom i ove godine organizira Croatia Open Indoor – Rijeka 202 1  . Otvoreno prvenstvo Hrvatske u ergometrima je jedno od tri veslačka natjecanja u Republici Hrvatskoj koje je uvršteno i u kalendar svjetske veslačke federacije FISA-e činjenica koja daje potvrdu visokog tehničkog i natjecateljskog nivoa natjecanja. Više na poveznici  http://veslanje.hr/croindoor_rijeka.html

CROATIA OPEN INDOOR – RIJEKA 2022.

Veslački klub “Jadran” – Rijeka   u suradnji s Hrvatskim veslačkim savezom i ove godine organizirao je  Croatia Open Indoor – Rijeka 2022   . Otvoreno prvenstvo Hrvatske u ergometrima je jedno od tri veslačka natjecanja u Republici Hrvatskoj koje je uvršteno i u kalendar svjetske veslačke federacije FISA-e činjenica koja daje potvrdu visokog tehničkog i natjecateljskog nivoa natjecanja.   > Rezultati na stranici VK Jadran Rijeka