Preskoči na glavni sadržaj

PREGLED SEZONE 2018.

Uspješna sezona za hrvatsko veslanje


Zlatna medalja sa Svjetskog i Europskog prvenstva seniora, zlatna medalja sa Mediteranskih igara, brončana medalja sa Europskog prvenstva seniora do 23 godine, zlatna medalja sa Europskog juniorskog prvenstva te brončana medalja sa Svjetskog juniorskog prvenstva rezultati su hrvatskog veslanja sa velikih međunarodnih natjecanja u sezoni 2018. Sa šest osvojenih medalja, od kojih su četiri zlatne, protekla sezona ostati će upamćena kao jedna od trofejnijih u povijesti hrvatskog veslanja.

Kao i prethodne sezone udarna snaga hrvatskog veslanja bila su nezaustavljiva braća Valent i Martin Sinković. Prelaskom u novu disciplinu dvojca bez kormilara nakon Olimpijskih igara u Riju, i jedne godine prilagodbe na novu disciplinu, ove sezone gledali smo ponovno dominaciju i savršenstvo veslanja u prezentaciji vrhunskih majstora predvođenih trenerom Nikolom Bralićem.

Pobjedom na prvoj regati Svjetskog kupa u Beogradu nagovijestili su ono što će kulminirati na Svjetskom prvenstvu u bugarskom Plovdivu. Nakon osvajanja naslova Europskog prvaka u Glasgowu, Valent i Martin Sinković ponovili su isti uspjeh na Svjetskom prvenstvu, i tako samo nakon dvije sezone u dvojcu bez kormilara došli na vrh u istom stilu kako su vladali i u dvojcu na pariće. Dominantan nastup u Plovdivu bio je upravu u maniri njihovih nastupa ranijih godina u disciplini dvojca na pariće.

Olimpijski pobjednici u dvojcu na pariće tako su osvojili svoje peto svjetsko zlato i to u trećoj različitoj disciplini. Uspjeh vrijedan divljenja!

Bila je to četvrta medalja u disciplini dvojca bez kormilara i ukupno šesnaesta medalja na svjetskim prvenstvima za hrvatsko veslanje. Prvu medalju u dvojcu bez kormilara su osvojili Oliver Martinov i Nino Saraga u Kanadi 1999. godine, kada su bili brončani, a zatim su braća Siniša i Nikša Skelin osvojili brončanu medalju u Sevilli 2002. godine te srebrnu u Milanu 2003. godine. Godinu dana nakon toga bili su srebrni i na Olimpijskim igrama 2004. u Ateni. Zanimljivo je i to da su braća Sinković srušila još jedan rekord, a to je da su nadmašila braću Skelin u najbrže izveslanom vremenu jedne hrvatske posade u dvojcu bez kormilara na velikim natjecanjima.

Uz osvajanje zlatne medalje na Europskom i Svjetskom prvenstvu, braća Sinković dodala su osvajanje trofeja Silver Goblets and Nickalls’ Challenge Cup na prestižnoj Henley Royal Regatti. Da nije bilo ozljede na zadnjoj regati Svjetskog kupa vrlo vjerovatno bi se okitili i osvajanjem Svjetskog kupa.

Cilj za braću Sinković je jasan. Osvajanje zlatne olimpijske medalje  na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Do tada predstoji predolimpijska godina i prilika za dodatno usavršavanje u dvojcu bez kormilara.

Nažalost, osim braće Sinkovića, hrvatsko seniorsko rimen veslanje proživljava ne baš sretno razdoblje. Traje to već duži niz godina, može se slobodno reći da smo u padu već gotovo petnaest godina, a oni koji  malo duže pamte, sjetiti će se i lijepih trenutaka koje smo proživljavali prije ere braće Sinkovića, kada smo bili konkurentni sa nizom rimen posada u svjetskim okvirima u razdboblju od gotovo petnaest godina, od samostalnosti do, tamo negdje pet, šest godina iza Sydneya 2000. Za one koji su još mladi preporučujem tekst o uspjehu hrvatskog osmerca u Sydneyu da se upoznaju s tim vremenom. ---> link Pristup bez kompromisa, velika odricanja i stopostotna koncentracija na veslanje, jedini je put za uspjeh, pogotovo u sportu kao što je veslanje, u kojem je red, rad i disciplina formula uspjeha, a nažalost, mnogi naši mladi veslači ne razmišljaju tako, pa su i rezultati u skladu s takvim razmišljanjem, iako potencijal postoji.

Optimizam za budućnost bude rezultati mlade braće Lončarić u juniorskoj kategoriji te se od njih s pravom očekuju dobri rezultati i u seniorskoj kategoriji. Ove sezone, vidjeli smo, isto tako, dvojac bez kormilara koji su veslali Ivan Piton i Karlo Udovičić, i koji je bio pravo osvježenje za hrvatsko rimen veslanje. Možda dobra kombinacija za pokušaj ostvarivanja norme u četvercu bez kormilara za Tokio 2020 ....

Prelaskom braće Sinkovića na rimen, naše skul veslanje na svjetskoj pozornici ostao je braniti Damir Martin u samcu. Nažalost, nakon velikog uspjeha na Olimpijskim igrama u Riju, te vrlo dobre postolimpijske godine, Damir je ove sezone iz raznih razloga, što ozljeda i ostalih, prestao ostvarivati rezultate na koje smo od njega navikli. Svi znamo koje su njegove sposobnosti, u koje nitko ne sumnja, i nadamo se da ćemo uskoro gledati Damira u svjetlu kojem smo ga svi do sada gledali. Nema razloga da ne bude drugačije.

Naš laki samac, Luka Radonić, ostvario je veliki rezultat osvjanjem zlatne medalje na Mediteranskom igrama u španjolskoj Tarragoni. Ove sezone u više navrata gledali smo Luku u starom izdanju iz proteklih godina. Nastup na Svjetskom prvenstvu u Plovdivu u dvojcu na pariće zajedno s Lukom Baričevićem bio je manje uspješan ali i, s vrlo malo zajedničkih priprema i bez prave provjere prije nastupa u Plovdivu.

Lijepo je vidjeti i uzdizanje našeg ženskog veslanja. U prvom redu tu su sestre Ivana i Josipa Jurković od kojih smo ove godine vidjeli sjajan nastup na međunarodnoj regati u Ratzenburgu, te nešto manje uspješan ali kvalitetan nastup na Svjetskom prvenstvu U23 gdje su zauzele deveto mjesto. Nadoknadile su to brončanom medaljom na Europskom U23 prvenstvu u Brestu zajedno s Ariom Cvitanović i Izabelom Krakić. Prošlogodišnje Svjetske i Europske prvakinje, ovaj puta su, bez ozlijeđene Brune Milinović, uzele medalju na Europskom U23 prvenstvu, gdje su prošle godine bile srebrne. Nije se skromno nadati, u skoroj budućnosti, prvom hrvatskom ženskom nastupu na Olimpijskim igrama.

Naše najveće uzdanice u juniorskoj kategoriji braća Patrik i Anton Lončarić nisu nas ni ove godine iznevjerili. Zlatna medalja s Europskog juniorskog prvenstva i brončana medalja  sa Svjetskog juniorskog prvenstva potvrdile su njihovu kvalitetu. Uz to, u polufinalnoj utrci postavili su najbolje svjetsko juniorsko vrijeme u disciplini dvojca bez kormilara, fantastičnih 6:27,91. Rezultat govori sam za sebe. Pristup koji imaju ova dvojica mladih veslača može biti vodilja svim našim mladim veslačima.
Braća Lončarić nastupila su i na Olimpijskim igrama mladih gdje su zauzeli šesto mjesto, a Aria Cvitanović i Izabela Krakić osvojile su ukupno 8. mjesto također u disciplini dvojca bez kormilara.

Vrlo dobro veslanje na Svjetskom prvenstvu juniora također su prikazali Karlo Borković, Nino Perišić, Luka Markulinčić i Mateo Stojšić, koji su u četvercu bez kormilara osvojili prvo mjesto u finalu B. Odveslali su četiri vrlo dobre i konstantne utrke, a veseli podatak da su sva četiri veslača bili prva godina juniora, pa nadolazeće sezone možemo očekivati od njih ako nastave sa kvalitetnim treningom, i borbu za medalje, pogotovo na Europskom prvenstvu juniora.

Isto tako vrlo dobro veslanje na Svjetskom juniorskom prvenstvu prikazao je četverac sa kormilarom u sastavu Kristijan Papak, Matija Turčić, Mislav Đomlija, Jerko Radovčić s kormilarom Denisom Capanom. Zauzeli su drugo mjesto u finalu B.

Na nacionalnom nivou Hrvatski veslački savez uspješno je organizirao, u suradnji sa Veslačkim klubom Jadran Rijeka, Croatia open indoor, koji polako prerasta u najjače regionalno natjecanje na ergometru.

Hrvatsko veslačko prvenstvo održano je odvojeno u seniorskoj te juniorsko - kadetskoj kategoriji. Sveukupni pobjednik Hrvatskog veslačkog prvenstva je Veslački klub Trešnjevka, koja je bila najbolja i među seniorima te tako nakon dugog niza godina preuzela primat od Mladosti. Kod mlađih kategorija zasluženo je najbolja bila pulska Istra.

Finale Hrvatskog veslačkog kupa održano je na Pagu. Nastupili su klubovi koji se natječu u Kupu Veslačkog saveza Dalmacije te u  kontinentalnom kupu Miljenka Finderlea. Pobjedu je odnio Kup Miljenka Finderlea, a kod klubova zagrebačka Mladost ispred Croatije i zadarskog Jadrana.
Od ostalih aktivnost valja istaknuti inicijativu Hrvatskog veslačkog saveza za organizaciju regate Svjetskog kupa za sezonu 2020., za što će biti potrebna prilagodba i rekonstrukcija regatne staze na Jarunu, za što je dobivena podrška zagrebačkih gradskih vlasti. Hrvatski veslački savez pokrenuo je i suradnju s Filippijem, koja će omogućiti našim vrhunskim posadama kvalitetnu opremu za nastupe na velikim natjecanjima.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

EUROPSKO JUNIORSKO PRVENSTVO - MUNCHEN Roko Bošković i Davor Poljančić brončani u dvojcu na pariće!

Hrvatsko veslanje nastavlja sa uspjesima! Roko Bošković i Davor Poljančić osvojili su brončanu medalju u dvojcu na pariće na Europskom juniorskom prvenstvu održanom na olimpijskoj stazi u Munchenu. Dva najbolja hrvatska juniorska skifista izvrsnim veslanjem u eliminacijskoj i polufinalnoj utrci, u kojima su pobijedili, te na kraju u uzbudljivoj utrci finala, zasluženo su osvojili brončanu medalju. Druga je to medalja za Roka Boškovića na Europskim juniorskim prvenstvima, nakon osvajanja brončane medalje u samcu na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu održanom u Beogradu. Od ostalih hrvatskih veslača koji su nastupili u Munchenu najbolji plasman ostvarila je Reina Rimbaldo u samcu osvojivši osmo mjesto, zatim Niko Morić i Lovre Puh, 5.mjesto u finalu B, u dvojcu bez kormilara, Nikola Kontrec, Ivan Talaja, Bartol Bučan, Stipe Čulina - 3.mjesto u finalu C četveraca na pariće te Matej Trelević, Matija Merem, Joshua Nicoscia, Karlo Hasperger koji su četvrtim mjestom u repasažu završili natje

31.(78.) HRVATSKO VESLAČKO PRVENSTVO 2021. Veslački klub Trešnjevka ukupni pobjednik

Hrvatsko veslačko prvenstvo za sve kategorije, od kadeta, juniora, seniora do veterana, održano je od 16. do 19. rujna 2021., na regatnoj stazi jezera Jarun u Zagrebu. U konkurenciji 27 klubova ukupnu pobjedu odnio je Veslački klub Trešnjevka u velikoj borbi s veslačima Hrvatskog akademskog veslačkog kluba Mladost. Vidjeli smo niz atraktivnih utrka od najmlađih kategorija pa do utrka seniora. Hrvatski veslački savez po prvi puta je na svojem You tube kanalu prenosio sve finalne utrke, a rezultati su bili dostupni putem aplikacije odmah nakon završene utrke. Čestitke svim osvajačima odličja te svima koji su doprinijeli da organizacija Hrvatskog veslačkog prvenstva prođe u najboljem redu u okolnostima pandemije korona virsusa. > Rezultati - stranica Hrvatskog veslačkog prvenstva > Poredak klubova > Fotografije su dostupne na  Facebook stranici HVS-a > Snimke utrka na  You tube kanalu  HVS-a

SVJETSKO JUNIORSKO PRVENSTVO Juniori bez finala u Plovdivu

Svjetsko juniorsko prvenstvo održano je od 11. do 15. kolovoza u bugarskom Plovdivu koji je zadnjih godina postao nezaobilazna destinacija prilikom održavanja većih svjetskih natjecanja. Unatoč pandemiji korona virusa natjecanje je uspjelo okupiti respektabilan broj posada, a hrvatsko juniorsko veslanje predstavljale su četiri muške i jedna ženska posada. Nažalost, niti jedna naša posada nije se plasirala u finale A i borbu za odličja, ostvarena su tri plasmana u finale B i dva plasmana u finale C. Rezultati naših posada: 4+JMA Josip Božić - Jokić ,  Bartol Bučan ,  Ivan Augustinov ,  Matej Stilin , korm.  Lukas Poljak  - 9. mjesto 4-JMA   Marin Smoljanović ,  Joshua Nicoscia ,  Matej Galić ,  Karlo Hašperger  - 10. mjesto 1xJMA   Davor Poljančić  - 10. mjesto 2xJŽA   Luna Keretić  i  Reina Rimbaldo  - 13. mjesto 4xJMA  Nino Varat ,  Luka Jurčić,  Nikola Šeparović ,  Filip Gligić  - 18. mjesto > Rezultati > Nastupi naših posada na SP juniora