Preskoči na glavni sadržaj

SVJETSKO PRVENSTVO SENIORA - LINZ - OTTENSHEIM

Braća Sinković svjetski prvaci u dvojcu bez kormilara!

Hrvatsko veslanje izborilo dvije olimpijske norme!



Braća Valent i Martin Sinković obranila su naslov svjetskih prvaka u disciplini dvojca bez kormilara! Superiornim nastupom dominirali su u finalnoj utrci u svom poznatom stilu. Bio je to šesti naslov svjetskih prvaka za braću Sinković u tri različite discipline, što ih svrstava u velikane svjetskog veslanja. Izvrsnim nastupom u malom finalu, Damir Martin je u samcu donio hrvatskom veslanju drugu olimpijsku normu, pa je već sada osiguran nastup dvije posade na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.
Četiri utrke na Svjetkom prvenstvu i četiri uvjerljive pobjede donijele su braći Sinković još jedan naslov prvaka, a veliku podršku našim veslačima pružili su i naši veslači iz svih krajeva Hrvatske, koji su bodrili braću sa tribina staze u Linzu.

- Dali smo sve od sebe. Išli smo do kraja i stvarno je tako bilo, jedva dolazim do daha. Predivan osjećaj i super utrka. Obranili smo i zlato u dvojcu i idemo spremni u Tokio, rekao je Martin Sinković.

- Takva je bila i taktika. Očekivali smo Novi Zeland da će biti konkurencija, ali i da nemaju brzi start, u sredini smo puno radili da nas ne krenu stizati. Tu smo se potrošili, na kraju smo vidjeli da imamo više rezerve od njih. Još jedno zlato, sve je to nekako nadrealno, dodao je Valent Sinković.

Sljedeći cilj je sada jasan - zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju.

- Sad ovu godinu treniramo najbolje što možemo i nadamo se ovakvoj utrci u Tokiju. Ovo nam je šesto zlato. Mi smo jedini bili u zadnje tri godine u dvojcu bez na postolju, to samo govori kako je teško biti u borbi za medalju, do riječi je jedva dolazio iscrpljeni Martin. 

FINALE A dvojaca bez kormilara:
1. HRVATSKA 6:42.28
2. Novi Zeland 6:45.47
3. Australija 6:51.81
4. Italija 6:55.34
5. Španjolska 6:57.40
6. Francuska 7:02.05

Čestitke veslačima i treneru Nikoli Braliću na velikom uspjehu!



Damir Martin odradio je zadani cilj, a to je bilo izboriti svoj drugi nastup u samcu na Olimpijskim igrama, nakon što je na Olimpijskim igrama u Riju 2016 osvojio srebrnu medalju. U finalu B zauzeo je drugo mjesto, što osigurava plasman na OI.

- Gadna utrka, stvarno sam odlično startao. Savršena sredina, a zadnjih 500 metara sam se borio sa zadnjim atomima snage. Očito ja ne mogu na laki način, već moram izvući na teži, rekao je Damir nakon utrke

Bilo mi je bitno biti među prva tri, uzeti vizu za Tokijo. Pokušao sam pokazati što sam radio cijelu godinu, jako sam zadovoljan, van sam sebe, dodao je Damir. 

Ženske posade koje su nastupile u četvercu bez kormilara u sastavu Ivana i Josipa Jurković, Marcela Milošević i Bruna Milinović te dvojcu bez kormilara u sastavu Žana i Izabela Krakić, nisu uspjele doći do olimpijske norme, ali za njih postoji još jedna šansa sljedeće godine na predolimpijskoj regati, gdje su na raspolaganju još dva mjesta za OI u Tokiju. Četverac je zauzeo četrnaesto, a dvojac dvadeset i drugo mjesto.



U lakom samcu, koji je neolimpijska disciplina, nastupio je Luka Radonić, koji je ove godine ostvario zapažene nastupe na regatama Svjetskog kupa, na kraju je izborio plasman na sedamnaesto mjesto.

Sve rezultate utrka možete pogledati na portalu worldrowing.
Dosadašnje nastupe hrvatskih veslača na Svjetskim prvenstvima pogledajte ovdje.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

1. REGATA SVJETSKOG KUPA - ZAGREB Valent i Martin Sinković zlatni u dvojcu na pariće na Jarunu!

Braća Martin i Valent Sinković osvojili su zlatnu medalju u dvojcu na pariće na regati Svjetskog kupa koja se održala na regatnoj stazi Jezera  Jarun u Zagrebu. Bila je to njihova 50 medalja sa velikih natjecanja, zajedno sa trenerom Nikolom Bralićem, odnosno sa Olimpijskih igara, Svjetskih i Europskih prvenstva te regata Svjetskog kupa. Nešto što su postigla još damo tri velikana svjetskog veslanja, Slovenac Iztok Čop, Bjeloruskinja Ekaterina Karsten i  Rumunjka Georgeta Andrunache. Dogodilo se to na najbolji mogući način, pred domaćim navijačima, na regatnoj stazi Jarun, gdje su ponikli. Bila je to prava utrka, u njihovom stilu, u vodstvu od početka do kraja, i to ne protiv bilo koje posade, već svjetskih vice prvaka Španjolaca. Treće mjesto pripalo je posadi iz Srbije. Za Sinkoviće ovo je bio posebno emotivan trenutak nakon razočaranja na svjetskom prvenstvu, a vrijeme koje su ostvarili sjajna je najava za Europsko prvenstvo koje ih očekuje od 25. do 28. svibnja u Sloveniji. '&#

CROATIA OPEN INDOOR – RIJEKA 2022.

Veslački klub “Jadran” – Rijeka   u suradnji s Hrvatskim veslačkim savezom i ove godine organizirao je  Croatia Open Indoor – Rijeka 2022   . Otvoreno prvenstvo Hrvatske u ergometrima je jedno od tri veslačka natjecanja u Republici Hrvatskoj koje je uvršteno i u kalendar svjetske veslačke federacije FISA-e činjenica koja daje potvrdu visokog tehničkog i natjecateljskog nivoa natjecanja.   > Rezultati na stranici VK Jadran Rijeka

SVJETSKO PRVENSTVO JUNIORA I SENIORA DO 23 GODINE Dvojac na pariće juniora izborio finale u Vareseu

  Hrvatski juniori i seniori do 23 godine nastupili su na Svjetskom prvenstvu koje je za obje kategorije održano u talijanskom Vareseu. Ukupno je nastupilo tri juniorske i dvije seniorske U23 posade. Najbolji rezultat ostvario je dvojac na pariće juniora u sastavu Marin Smoljanović i Ivan Talaja koji su u vrlo zgusnutoj konkurenciji dvojaca na pariće uspjeli izboriti finale, gdje su zauzeli šesto mjesto. Nakon četvrtog mjesta na Europskom prvenstvu, koje je održano također u svibnju u Vareseu, to je još jedan uspjeh za ovu posadu. Ostale naše posade nisu uspjele doći do finala ali su odveslale borbene i konkurentne utrke. Četverac bez kormilara juniora nije uspio izboriti polufinale. Na kraju zauzeli su drugo mjesto u finalu C, odnosno četvrnaesto ukupno. Joshua Nicoscia  u samcu zauzeo je četvrto mjesto u finalu D samaca, odnosno dvadeset i drugo mjesto ukupno. Kod seniora do 23 godine, dvojac bez kormilara Patrik i Anton Lončarić zauzeo je drugo mjesto u finalu B, ukupno osmo mjesto