Preskoči na glavni sadržaj

IN MEMORIAM BORIS TUČIĆ (1932 - 2019.)

Tužan dan za hrvatsko veslanje, napustio nas je trener TUČOBORIS TUČIĆ(Litija, Slovenija, 25. listopada 1932.) veslački trener. Sin Bogdana i Marije, rođ. Okorn. Od 1946. živi u Rijeci gdje je pohađao Srednju tehničku školu. Završio je trenersku školu u Splitu.

Veslati je počeo 1947. u Sportskom društvu Kvarner iz Rijeke. Nakon ujedinjenja veslačkih klubova nastupao je od 1949. do 1962. za Veslački klub Jadran. Sa 16 godina nastupio je prvi put u seniorskoj konkurenciji. S posadom četverca bez kormilara VK Jadrana osvojio je Prvenstvo Jugoslavije: 1956 u Vukovaru (I. razred), 1959. na Bledu i 1960. u Beogradu (savezni razred). Sudjelovao je na Mediteranskom prvenstvu u „Yolama“, koje je održano 1952. godine u Cannesu, i kao član posade osmerca osvojio je 3. mjesto, a 1959. je na Europskom prvenstvu u Maconu s posadom osmerca ispao u prednatjecanju.

Još za vrijeme aktivne veslačke karijere posvetio se trenerskom pozivu. Od 1958. radio je kao instruktor s mlađim veslačima. Nakon što je prestao aktivno veslati postao je 1962. amaterski trener VK Jadran i na toj je poziciji ostao do 1976. U tom je razdoblju VK Jadran tri puta uzastopno bio najbolji veslački klub u Jugoslaviji. Njegov učenik Frane Kazija osvojio je brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu 1966. i sudjelovao na Olimpijskim igrama 1964. u Tokiju. Pod njegovim trenerskim vodstvom Jadranov dvojac s kormilarom (u sastavu R. Skočilić i Ž. Bonifačić s kormilarom B. Tučić mlađi) osvaja zlatnu medalju na juniorskom SP-u 1967. u Ratzeburgu a dvojac na pariće (Kostić i Prodan) srebrenu medalju na juniorskom SP-u 1969. u Napulju. Pripremao je klupske posade za nastup na Olimpijskim igrama 1968. i 1976. U Jadranu je odgojio veliki broj državnih prvaka i reprezentativaca. Paralelno s trenerskim radom u Rijeci bio je 1970.-tih godina trener savjetnik u veslačkim klubovima Nautilus iz Kopra i Arupinum iz Rovinja. Od 1982. do 1992. bio je profesionalni trener VK Istra iz Pule.

Za vrijeme njegova rada u Puli došlo je do omasovljenja veslanja te se u veslačku školu upisalo 150 polaznika. Već je 1985. VK Istra proglašen najboljim juniorskim klubom u Hrvatskoj. Uz njegovo vodstvo brojni pulski veslači postali su juniorski i seniorski državni prvaci te reprezentativci, a među njima se ističu osvajači medalja na međunarodnim prvenstvima: s. Vermezović, H. Bratić, I. Velimirović, T. Komparić i dr. Od 1993. do kraja trenerske karijere ponovo je bio trener u VK Jadran iz Rijeke.

Dobitnik je: Priznanja Veslačkog saveza Jugoslavije povodom 50-godišnjice od osnutka, 1973., Priznanja Saveza za fizičku kulturu Jugoslavije, 1976., Spomen plakete Veslačkog saveza Hrvatske povodom 30-godišnjice od osnutka, 1979., Priznanja Međunarodnog olimpijskog komiteta za promaknuće olimpijskih sportova, 1994. i Plakete Hrvatskog veslačkog saveza za izniman doprinos razvoju veslanja, 2008.

Lit.: Veslanje – časopis hrvatskih veslačkih klubova, Veslački klub Jadran iz Rijeke 1888-1922-1998.
Počivao u miru!

Obitelji Tučić upućujemo izraze najdublje sućuti.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

CROATIA OPEN INDOOR – RIJEKA 2022.

Veslački klub “Jadran” – Rijeka   u suradnji s Hrvatskim veslačkim savezom i ove godine organizirao je  Croatia Open Indoor – Rijeka 2022   . Otvoreno prvenstvo Hrvatske u ergometrima je jedno od tri veslačka natjecanja u Republici Hrvatskoj koje je uvršteno i u kalendar svjetske veslačke federacije FISA-e činjenica koja daje potvrdu visokog tehničkog i natjecateljskog nivoa natjecanja.   > Rezultati na stranici VK Jadran Rijeka

SVJETSKO PRVENSTVO JUNIORA I SENIORA DO 23 GODINE Dvojac na pariće juniora izborio finale u Vareseu

  Hrvatski juniori i seniori do 23 godine nastupili su na Svjetskom prvenstvu koje je za obje kategorije održano u talijanskom Vareseu. Ukupno je nastupilo tri juniorske i dvije seniorske U23 posade. Najbolji rezultat ostvario je dvojac na pariće juniora u sastavu Marin Smoljanović i Ivan Talaja koji su u vrlo zgusnutoj konkurenciji dvojaca na pariće uspjeli izboriti finale, gdje su zauzeli šesto mjesto. Nakon četvrtog mjesta na Europskom prvenstvu, koje je održano također u svibnju u Vareseu, to je još jedan uspjeh za ovu posadu. Ostale naše posade nisu uspjele doći do finala ali su odveslale borbene i konkurentne utrke. Četverac bez kormilara juniora nije uspio izboriti polufinale. Na kraju zauzeli su drugo mjesto u finalu C, odnosno četvrnaesto ukupno. Joshua Nicoscia  u samcu zauzeo je četvrto mjesto u finalu D samaca, odnosno dvadeset i drugo mjesto ukupno. Kod seniora do 23 godine, dvojac bez kormilara Patrik i Anton Lončarić zauzeo je drugo mjesto u finalu B, ukupno osmo mjesto

EUROPSKO JUNIORSKO PRVENSTVO - MUNCHEN Roko Bošković i Davor Poljančić brončani u dvojcu na pariće!

Hrvatsko veslanje nastavlja sa uspjesima! Roko Bošković i Davor Poljančić osvojili su brončanu medalju u dvojcu na pariće na Europskom juniorskom prvenstvu održanom na olimpijskoj stazi u Munchenu. Dva najbolja hrvatska juniorska skifista izvrsnim veslanjem u eliminacijskoj i polufinalnoj utrci, u kojima su pobijedili, te na kraju u uzbudljivoj utrci finala, zasluženo su osvojili brončanu medalju. Druga je to medalja za Roka Boškovića na Europskim juniorskim prvenstvima, nakon osvajanja brončane medalje u samcu na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu održanom u Beogradu. Od ostalih hrvatskih veslača koji su nastupili u Munchenu najbolji plasman ostvarila je Reina Rimbaldo u samcu osvojivši osmo mjesto, zatim Niko Morić i Lovre Puh, 5.mjesto u finalu B, u dvojcu bez kormilara, Nikola Kontrec, Ivan Talaja, Bartol Bučan, Stipe Čulina - 3.mjesto u finalu C četveraca na pariće te Matej Trelević, Matija Merem, Joshua Nicoscia, Karlo Hasperger koji su četvrtim mjestom u repasažu završili natje