Preskoči na glavni sadržaj

IN MEMORIAM BORIS TUČIĆ (1932 - 2019.)

Tužan dan za hrvatsko veslanje, napustio nas je trener TUČOBORIS TUČIĆ(Litija, Slovenija, 25. listopada 1932.) veslački trener. Sin Bogdana i Marije, rođ. Okorn. Od 1946. živi u Rijeci gdje je pohađao Srednju tehničku školu. Završio je trenersku školu u Splitu.

Veslati je počeo 1947. u Sportskom društvu Kvarner iz Rijeke. Nakon ujedinjenja veslačkih klubova nastupao je od 1949. do 1962. za Veslački klub Jadran. Sa 16 godina nastupio je prvi put u seniorskoj konkurenciji. S posadom četverca bez kormilara VK Jadrana osvojio je Prvenstvo Jugoslavije: 1956 u Vukovaru (I. razred), 1959. na Bledu i 1960. u Beogradu (savezni razred). Sudjelovao je na Mediteranskom prvenstvu u „Yolama“, koje je održano 1952. godine u Cannesu, i kao član posade osmerca osvojio je 3. mjesto, a 1959. je na Europskom prvenstvu u Maconu s posadom osmerca ispao u prednatjecanju.

Još za vrijeme aktivne veslačke karijere posvetio se trenerskom pozivu. Od 1958. radio je kao instruktor s mlađim veslačima. Nakon što je prestao aktivno veslati postao je 1962. amaterski trener VK Jadran i na toj je poziciji ostao do 1976. U tom je razdoblju VK Jadran tri puta uzastopno bio najbolji veslački klub u Jugoslaviji. Njegov učenik Frane Kazija osvojio je brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu 1966. i sudjelovao na Olimpijskim igrama 1964. u Tokiju. Pod njegovim trenerskim vodstvom Jadranov dvojac s kormilarom (u sastavu R. Skočilić i Ž. Bonifačić s kormilarom B. Tučić mlađi) osvaja zlatnu medalju na juniorskom SP-u 1967. u Ratzeburgu a dvojac na pariće (Kostić i Prodan) srebrenu medalju na juniorskom SP-u 1969. u Napulju. Pripremao je klupske posade za nastup na Olimpijskim igrama 1968. i 1976. U Jadranu je odgojio veliki broj državnih prvaka i reprezentativaca. Paralelno s trenerskim radom u Rijeci bio je 1970.-tih godina trener savjetnik u veslačkim klubovima Nautilus iz Kopra i Arupinum iz Rovinja. Od 1982. do 1992. bio je profesionalni trener VK Istra iz Pule.

Za vrijeme njegova rada u Puli došlo je do omasovljenja veslanja te se u veslačku školu upisalo 150 polaznika. Već je 1985. VK Istra proglašen najboljim juniorskim klubom u Hrvatskoj. Uz njegovo vodstvo brojni pulski veslači postali su juniorski i seniorski državni prvaci te reprezentativci, a među njima se ističu osvajači medalja na međunarodnim prvenstvima: s. Vermezović, H. Bratić, I. Velimirović, T. Komparić i dr. Od 1993. do kraja trenerske karijere ponovo je bio trener u VK Jadran iz Rijeke.

Dobitnik je: Priznanja Veslačkog saveza Jugoslavije povodom 50-godišnjice od osnutka, 1973., Priznanja Saveza za fizičku kulturu Jugoslavije, 1976., Spomen plakete Veslačkog saveza Hrvatske povodom 30-godišnjice od osnutka, 1979., Priznanja Međunarodnog olimpijskog komiteta za promaknuće olimpijskih sportova, 1994. i Plakete Hrvatskog veslačkog saveza za izniman doprinos razvoju veslanja, 2008.

Lit.: Veslanje – časopis hrvatskih veslačkih klubova, Veslački klub Jadran iz Rijeke 1888-1922-1998.
Počivao u miru!

Obitelji Tučić upućujemo izraze najdublje sućuti.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

EUROPSKO JUNIORSKO PRVENSTVO - MUNCHEN Roko Bošković i Davor Poljančić brončani u dvojcu na pariće!

Hrvatsko veslanje nastavlja sa uspjesima! Roko Bošković i Davor Poljančić osvojili su brončanu medalju u dvojcu na pariće na Europskom juniorskom prvenstvu održanom na olimpijskoj stazi u Munchenu. Dva najbolja hrvatska juniorska skifista izvrsnim veslanjem u eliminacijskoj i polufinalnoj utrci, u kojima su pobijedili, te na kraju u uzbudljivoj utrci finala, zasluženo su osvojili brončanu medalju. Druga je to medalja za Roka Boškovića na Europskim juniorskim prvenstvima, nakon osvajanja brončane medalje u samcu na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu održanom u Beogradu. Od ostalih hrvatskih veslača koji su nastupili u Munchenu najbolji plasman ostvarila je Reina Rimbaldo u samcu osvojivši osmo mjesto, zatim Niko Morić i Lovre Puh, 5.mjesto u finalu B, u dvojcu bez kormilara, Nikola Kontrec, Ivan Talaja, Bartol Bučan, Stipe Čulina - 3.mjesto u finalu C četveraca na pariće te Matej Trelević, Matija Merem, Joshua Nicoscia, Karlo Hasperger koji su četvrtim mjestom u repasažu završili natje

31.(78.) HRVATSKO VESLAČKO PRVENSTVO 2021. Veslački klub Trešnjevka ukupni pobjednik

Hrvatsko veslačko prvenstvo za sve kategorije, od kadeta, juniora, seniora do veterana, održano je od 16. do 19. rujna 2021., na regatnoj stazi jezera Jarun u Zagrebu. U konkurenciji 27 klubova ukupnu pobjedu odnio je Veslački klub Trešnjevka u velikoj borbi s veslačima Hrvatskog akademskog veslačkog kluba Mladost. Vidjeli smo niz atraktivnih utrka od najmlađih kategorija pa do utrka seniora. Hrvatski veslački savez po prvi puta je na svojem You tube kanalu prenosio sve finalne utrke, a rezultati su bili dostupni putem aplikacije odmah nakon završene utrke. Čestitke svim osvajačima odličja te svima koji su doprinijeli da organizacija Hrvatskog veslačkog prvenstva prođe u najboljem redu u okolnostima pandemije korona virsusa. > Rezultati - stranica Hrvatskog veslačkog prvenstva > Poredak klubova > Fotografije su dostupne na  Facebook stranici HVS-a > Snimke utrka na  You tube kanalu  HVS-a

SVJETSKO JUNIORSKO PRVENSTVO Juniori bez finala u Plovdivu

Svjetsko juniorsko prvenstvo održano je od 11. do 15. kolovoza u bugarskom Plovdivu koji je zadnjih godina postao nezaobilazna destinacija prilikom održavanja većih svjetskih natjecanja. Unatoč pandemiji korona virusa natjecanje je uspjelo okupiti respektabilan broj posada, a hrvatsko juniorsko veslanje predstavljale su četiri muške i jedna ženska posada. Nažalost, niti jedna naša posada nije se plasirala u finale A i borbu za odličja, ostvarena su tri plasmana u finale B i dva plasmana u finale C. Rezultati naših posada: 4+JMA Josip Božić - Jokić ,  Bartol Bučan ,  Ivan Augustinov ,  Matej Stilin , korm.  Lukas Poljak  - 9. mjesto 4-JMA   Marin Smoljanović ,  Joshua Nicoscia ,  Matej Galić ,  Karlo Hašperger  - 10. mjesto 1xJMA   Davor Poljančić  - 10. mjesto 2xJŽA   Luna Keretić  i  Reina Rimbaldo  - 13. mjesto 4xJMA  Nino Varat ,  Luka Jurčić,  Nikola Šeparović ,  Filip Gligić  - 18. mjesto > Rezultati > Nastupi naših posada na SP juniora