Preskoči na glavni sadržaj

SJEĆANJE NA SYDNEY 2000 - Dvadeset godina od povijesne bronce hrvatskog osmerca

SJEĆANJE NA SYDNEY 2000

Dvadeset godina od povijesne bronce hrvatskog osmercaProšlo je točno dvadeset godina od povijesnog događaja za hrvatsko veslanje, osvajanja prve hrvatske olimpijske medalje u veslanju od neovisnosti.
Bila je to glavna vijest u Hrvatskoj. ''Hrvatski nosač aviona'', kako su mu tada tepali hrvatski novinari, napravio je u Sydneyu, prije dvadeset godina, pravu senzaciju u veslačkom svijetu. Branimir Vujević, Igor Boraska, Krešimir Čuljak, Siniša Skelin, Nikša Skelin, Tomislav Smoljanović, Tihomir Franković, Igor Francetić i kormilar Silvijo Petriško s trenerom Igorom Čulinom osvojili su brončanu medalju u disciplini na koju polažu pravo samo veslačke velesile poput Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Velike Britanije, Kanade, Italije, Njemačke... Upravo ove posljednje u nizu nije ni bilo u Sydneyu, izbacio ju je hrvatski osmerac na kvalifikacijskoj regati u Luzernu neposredno prije samih Igara. Za sve koji poznaju veslanje, dovoljna je samo ta činjenica koja govori o konkurenciji koja vlada u kraljevskoj disciplini.
Ali kako je zapravo počela priča o hrvatskom osmercu te kako je osvojena medalja u Sydneyu, prva veslačka olimpijska medalja od neovisnosti? Za odgovor na to pitanje treba se vratiti natrag u 1995. i 1996. godinu. Imalo je hrvatsko veslanje tada dvije vrhunske posade četveraca bez kormilara koje su na međunarodnoj regati u Luzernu veslale u finalu ravnopravno s najboljim svjetskim četvercima, što je bio vrhunski rezultat. Tih godina nije bilo regata Svjetskog kupa pa je regata u Luzernu, pored Svjetskog prvenstva, predstavljala najjači kriterij u veslačkom svijetu. Možda se već u Atlanti 1996. mogao dogoditi osmerac i rezultat iz Sydneya, no umjesto toga dobili smo međusobno iscrpljivanje naših najboljih veslača te 1995. i 1996., ali i nekoliko sljedećih godina, koje nisu rezultirale nikakvim značajnijim rezultatima u olimpijskim disciplinama, unatoč silnom potencijalu naših veslača, sposobnih već tada za najveća dostignuća.
No, zaokret se dogodio 1999. godine kada je za Svjetsko prvenstvo u St. Catharinesu u Kanadi sastavljen osmerac koji će poslužiti kao temelj i putokaz osmercu koji će osvojiti medalju u Sydneyu. Plan je bio uzeti olimpijsku normu (tada među sedam najboljih), što nije ostvareno, ali osmerac je bio konkurentan, te napredovao iz utrke u utrku i na kraju se iz Kanade ipak otišlo s osmjehom na licu, što je bio i plod sustavnog rada čitavog ljeta na Peručkom jezeru.
Sljedeće, olimpijske godine, sastavljeno je više konkurentnih posada dvojaca bez kormilara sposobnih ići brzinama ispod 6 minuta i 40 sekundi, čime su stvorene pretpostavke za kvalitetan rezultat. Vidjelo se to odmah na Croatia openu početkom travnja te kasnije na Prvosvibanjskoj regati. Iako je hrvatsko veslanje imalo samo jednu vizu za Sydney i to u dvojcu bez kormilara, te su u početku svi ostali veslači bili orijentirani upravo na dvojac kao glavnu disciplinu, nakon kontrolne regate u Piedilucu, gdje se ispostavilo da imamo dva vrlo izjednačena četverca bez kormilara, uz već postojeći dvojac, odlučeno je da se na prvu regatu Svjetskog kupa u Munchen ide u osmercu. I nije se pogriješilo. Osmerac je uvjerljivo trijumfirao, porazivši kasnijeg olimpijskog pobjednika Veliku Britaniju.
U tom trenutku vidjelo se da imamo posadu s velikim potencijalom ali trebalo je još proći posljednju stepenicu pred odlazak u Sydney - kvalifikacijsku regatu u Luzernu. Preostalo je samo dva mjesta, a glavni konkurenti su bile velesile - Kanada i Njemačka. Osmerac je u napetoj i izuzetno psihofizički teškoj utrci zauzeo drugo mjesto iza Kanade, a ispred Njemačke, koja je ostala bez plasmana na Olimpijske igre. Ostalo se nakon toga i na regati Svjetskog kupa u Luzernu gdje je osvojeno solidno četvrto mjesto, unatoč potpunom pražnjenju nekoliko dana prije na kvalifikacijskoj regati i prethodnim završnim pripremama u Luzernu, koje je pratila nemilosrdna kiša punih tjedan dana.
Sretni i prepuni elana za rad veslači su se vratili u Hrvatsku gdje su završne pripreme odrađene u Splitu i Sinju odnosno Peručkom jezeru. Iako su veslači bili svjesni svoje kvalitete i mogućnosti, dolaskom u Australiju sredinom devetog mjeseca, malo tko je u hrvatskom veslanju očekivao borbu za medalju, realnije se očekivao ulazak u finale. Već sami odlazak na Olimpijske igre, pogotovo u osmercu, mnogi su smatrali velikim ostvarenjem. No, već prva utrka eliminacija podigla je očekivanja do zlatne medalje. Pobjeda ispred Sjedinjenih Američkih Država, posade koja je osvajala naslove svjetskih prvaka unazad zadnje tri godine, odjeknula je poput bombe! U američkim redovima nevjerica, čak su na sljedećoj utrci repasaža promijenili štrokera, dok je hrvatska posada dobila krila i potvrdu svoje vrijednosti.
Nakon sedam dana došao je i dan finala. Hrvatski osmerac, među svjetskim veslačkim velesilama, bori se za olimpijsku medalju! Nakon starta najbolje je krenula posada Velike Britanije, a iza nje naš osmerac koji je zadržao drugo mjesto i nakon starta te većinu utrke ali ga je u finišu prestigla posada Australije. Odbijen je i završni napad uvijek nezgodnih Talijana u finišu. Po završetku utrke činilo se po licima naših veslača da nisu zadovoljni trećim mjestom, ali ubrzo kada su shvatili veličinu svog pothvata krenula je eksplozija oduševljenja, te se ona prenijela i na čitavu Hrvatsku koja je tih dana slavila veslače, uz dizača utega Pešalova, jedine hrvatske osvajače medalja na Igrama. Veslanje u Hrvatskoj nije moglo dobiti bolju promociju. U pobjedničkom osmercu Velike Britanije nastupio je i Luka Grubor, hrvatski veslač koji je nakon studija u Londonu nastavio veslati za Veliku Britaniju. Za Hrvatsku je osvojio zlatnu medalju u četvercu bez na Nations cupu 1993. u grčkoj Ioannini.
Valja naglasiti da smo u Sydneyu imali i dvojac bez kormilara koji su veslali Nino Saraga i Oliver Martinov(prethodnu sezonu treći na svijetu) te dvojac na pariće u sastavu Tihomir Jarnjević i Ivan Jukić. Nažalost, osmerac nije doživio nastup u Ateni 2004., gdje su veslala samo trojica veslača iz Sydneya(braća Skelin osvojila su srebrnu medalju u dvojcu bez, a Igor Boraska nastupio je u četvercu bez). Zamah rezultata iz Sydneya trajao je još nekoliko godina, pa je osvojeno drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu 2001. u Luzernu, četvrto u Sevilli 2002., te više medalja na regatama Svjetskog kupa tijekom tog razdoblja.
Izvor:

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

EUROPSKO JUNIORSKO PRVENSTVO - MUNCHEN Roko Bošković i Davor Poljančić brončani u dvojcu na pariće!

Hrvatsko veslanje nastavlja sa uspjesima! Roko Bošković i Davor Poljančić osvojili su brončanu medalju u dvojcu na pariće na Europskom juniorskom prvenstvu održanom na olimpijskoj stazi u Munchenu. Dva najbolja hrvatska juniorska skifista izvrsnim veslanjem u eliminacijskoj i polufinalnoj utrci, u kojima su pobijedili, te na kraju u uzbudljivoj utrci finala, zasluženo su osvojili brončanu medalju. Druga je to medalja za Roka Boškovića na Europskim juniorskim prvenstvima, nakon osvajanja brončane medalje u samcu na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu održanom u Beogradu. Od ostalih hrvatskih veslača koji su nastupili u Munchenu najbolji plasman ostvarila je Reina Rimbaldo u samcu osvojivši osmo mjesto, zatim Niko Morić i Lovre Puh, 5.mjesto u finalu B, u dvojcu bez kormilara, Nikola Kontrec, Ivan Talaja, Bartol Bučan, Stipe Čulina - 3.mjesto u finalu C četveraca na pariće te Matej Trelević, Matija Merem, Joshua Nicoscia, Karlo Hasperger koji su četvrtim mjestom u repasažu završili natje

31.(78.) HRVATSKO VESLAČKO PRVENSTVO 2021. Veslački klub Trešnjevka ukupni pobjednik

Hrvatsko veslačko prvenstvo za sve kategorije, od kadeta, juniora, seniora do veterana, održano je od 16. do 19. rujna 2021., na regatnoj stazi jezera Jarun u Zagrebu. U konkurenciji 27 klubova ukupnu pobjedu odnio je Veslački klub Trešnjevka u velikoj borbi s veslačima Hrvatskog akademskog veslačkog kluba Mladost. Vidjeli smo niz atraktivnih utrka od najmlađih kategorija pa do utrka seniora. Hrvatski veslački savez po prvi puta je na svojem You tube kanalu prenosio sve finalne utrke, a rezultati su bili dostupni putem aplikacije odmah nakon završene utrke. Čestitke svim osvajačima odličja te svima koji su doprinijeli da organizacija Hrvatskog veslačkog prvenstva prođe u najboljem redu u okolnostima pandemije korona virsusa. > Rezultati - stranica Hrvatskog veslačkog prvenstva > Poredak klubova > Fotografije su dostupne na  Facebook stranici HVS-a > Snimke utrka na  You tube kanalu  HVS-a

SVJETSKO JUNIORSKO PRVENSTVO Juniori bez finala u Plovdivu

Svjetsko juniorsko prvenstvo održano je od 11. do 15. kolovoza u bugarskom Plovdivu koji je zadnjih godina postao nezaobilazna destinacija prilikom održavanja većih svjetskih natjecanja. Unatoč pandemiji korona virusa natjecanje je uspjelo okupiti respektabilan broj posada, a hrvatsko juniorsko veslanje predstavljale su četiri muške i jedna ženska posada. Nažalost, niti jedna naša posada nije se plasirala u finale A i borbu za odličja, ostvarena su tri plasmana u finale B i dva plasmana u finale C. Rezultati naših posada: 4+JMA Josip Božić - Jokić ,  Bartol Bučan ,  Ivan Augustinov ,  Matej Stilin , korm.  Lukas Poljak  - 9. mjesto 4-JMA   Marin Smoljanović ,  Joshua Nicoscia ,  Matej Galić ,  Karlo Hašperger  - 10. mjesto 1xJMA   Davor Poljančić  - 10. mjesto 2xJŽA   Luna Keretić  i  Reina Rimbaldo  - 13. mjesto 4xJMA  Nino Varat ,  Luka Jurčić,  Nikola Šeparović ,  Filip Gligić  - 18. mjesto > Rezultati > Nastupi naših posada na SP juniora